AYURVEDA-ENERGETIX - gezondheid in alle eenvoud
logo
Welkom
Nieuw(s)
Wat is Ayurveda ?
Massages
Basiscursus massage
(Ayur)vedisch koken
Workshop koken
Over ons
Contact
Reviews
(Ayur)vedisch koken 

In de Ayurvedische voedingsleer spelen de vijf elementen (ether, lucht, vuur, water en aarde) een hoofdrol, ze liggen tenslotte aan de basis van alle dingen. Ze corresponderen met de zes smaken (rasa), zoals wij die op de tong proeven: zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang. En met de eigenschappen van het voedsel (guna), waarvan de belangrijkste zijn: heet & koud (verwarmend en verkoelend), licht & zwaar en droog & vettig. Zowel rasa als guna beïnvloeden de drie constituties Vata, Pitta en Kapha. Zij zijn de sleutel tot het begrijpen van de Ayurvedische voedingsleer en maken dat je met voedsel je conditie kunt sturen en in evenwicht brengen. 

Het enige wat we moeten doen is onszelf op het goede spoor zetten en houden. 

Eten moet smakelijk zijn, een verzadigd gevoel geven, een evenwichtige conditie opbouwen en levensvreugde geven. Eet per maaltijd niet meer dan twee handen vol, want van eten moet je niet meteen zitten doezelen, moet je spijsvertering niet op hol slaan en moet je zeker niet slecht slapen.

Maar hoe kom je aan dat milde en aangename eten afgestemd op je constitutie? Dat eten maak je thuis. Volg de Ayurvedische richtlijnen en recepten en ervaar het zelf.

Top
Ayurveda-Energetix  | info@ayurveda-energetix.nl