AYURVEDA-ENERGETIX - gezondheid in alle eenvoud
logo
Welkom
Nieuw(s)
Wat is Ayurveda ?
Massages
Basiscursus massage
(Ayur)vedisch koken
Workshop koken
Over ons
Contact
Reviews
De ayurvedische leer

 

De beginselen van de ayurvedische theorie zijn voor een ieder vrij eenvoudig te begrijpen. Het feit dat het zo simpel is komt voort uit het feit dat ayurveda een beschrijving is van observaties die gedaan zijn in de natuur en de menselijke omgeving. Deze observaties gaan voor iedereen en alles op. Juist die eenvoud maakt ayurveda zeer toepasbaar, zowel om ziekte te genezen als gezondheid in stand te houden.

 

De drie dosha’s

 

De interactie tussen drie krachten of substanties, bestuurt de fysiologie van het menselijk lichaam. Ook ons geestelijk functioneren staat onder invloed van de dosha’s. Volgens de theorie zijn deze drie dosha’s te vergelijken met zon, maan en wind. De drie dosha’s zijn vata, pitta en kapha.

Alles in het stoffelijk universum is opgebouwd uit een combinatie van de vijf grote elementen, aarde, water, vuur, lucht en ruimte (ether). Ook het menselijk lichaam is opgebouwd uit de 5 elementen. De drie dosha’s ontstaan door drie combinaties van de 5 elementen. Dosha betekent letterlijk gebrek en dosha’s staan ten grondslag aan het ontstaan van ziekte.

De combinatie van aarde en water vormt kapha. Kapha is verantwoordelijk voor de opbouw en kracht van het levende lichaam (maan). Kapha wordt gevormd in de mond, longen en maag. Vuur en water vormen pitta. Pitta is verantwoordelijk voor alle biochemische processen en is het metabolische, transformerende principe (zon). Pitta wordt gevormd in de maag, dunne darm, lever en alvleesklier. Tenslotte ontstaat vata uit de elementen lucht en ruimte. Vata is het stuwende principe in ons lichaam  en zorgt voor alle beweging (wind). Vata wordt gevormd in de dikke darm en het bekkengebied.

In verhouding zorgen de dosha’s voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wanneer de dosha’s uit balans zijn veroorzaken ze ziekte en geestelijk ongemak.

Wij zij allemaal verschillende individuen met verschillende opbouw van lichaam en geest. Ongelooflijk veel variaties zijn mogelijk, niemand is identiek. Dit komt omdat iedereen een verschillende verhouding van de dosha’s in zijn of haar lichaam heeft.

 

 

TerugVerder
Top
Ayurveda-Energetix  | info@ayurveda-energetix.nl