AYURVEDA-ENERGETIX - gezondheid in alle eenvoud
logo
Welkom
Nieuw(s)
Wat is Ayurveda ?
Massages
Basiscursus massage
(Ayur)vedisch koken
Workshop koken
Over ons
Contact
Reviews
Ayurveda - wat is dat nu precies?

Ayurveda betekent letterlijk "de wetenschap van het leven". Het is een woord uit het Sanskriet, samengesteld uit de woorden ayus en vid, "leven" en "kennis".

Ayus zijn dagelijkse levenscycli die het lichaam, de zintuigen, de geest en de ziel vertegenwoordigen.

Vid (veda) is de kennis van deze wereld en hoe alles daarin werkt.

De grote rishi’s (zieners of wijzen) van het Oude India ontdekten Veda en merkten dat het de geheimen van ziekte en gezondheid bevatte.

Dhanvantri

Vanaf dat moment organiseerden zij de verfijnde levenswetenschap Ayurveda, die aandacht schenkt aan de vele lichamelijke, geestelijke, emotionele en spirituele elementen van het leven die nodig zijn voor gezondheid en welzijn. Ayurveda is holistisch, dat wil zeggen, het richt zich op volledige gezondheid ofwel gezondheid op elk niveau.

Ayurveda heeft aan de basis gestaan van alle bekende geneeswijzen, o.a. die uit China, het Midden-Oosten en de Griekse, van waaruit uiteindelijk ons westerse gezondheidssysteem is ontstaan.

Het wordt daarom wel de "Moeder aller geneeswijzen" genoemd.

Alhoewel Ayurveda meer dan 5000 jaar oud is, is het door de eeuwen heen ingrijpend veranderd, met het wijzigen van levensstijl, voeding en de eisen die we aan ons lichaam stellen.

Ayurveda is echter beslist geen leefsysteem gebaseerd op een verouderde mythologie, maar een relevant, geavanceerd gezondheidssysteem dat wetenschappelijk is gestaafd en onderwezen wordt op tientallen universiteiten.

Zelfs de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) heeft bevestigd dat er voor Ayurveda een belangrijke taak ligt in het Westen, vanwege haar milieu-vriendelijke en patient-vriendelijke benadering; geneesmiddelen zijn niet duur en de behandelmethoden voor iedereen toegankelijk.

Wist U trouwens dat Ayurveda de enige niet-reguliere geneeswijze is die door de WHO is geaccepteerd?

Veel aandoeningen zoals stress, chronische artritis, migraine, reuma, spastisch colon en MS kunnen dikwijls met een Ayurvedische aanpak succesvol behandeld worden. De reguliere geneeskunde faalt op dat gebied helaas jammerlijk..

Daarmee is ook gelijk een groot verschil tussen Ayurveda en de westerse geneeskunde aangegeven:

Waar de allopathische artsen in de meeste gevallen de mens als een machine beschouwen en ziekte volgens die visie dus een reparatie vereist, daar richt de Ayurvedische benadering zich op de oorzaak. Bij gezondheidsklachten wordt die oorzaak aangepakt, zodat ziektebeelden vanzelf verdwijnen.

Preventie is en blijft echter de basis, iets wat gelukkig ook steeds meer door de reguliere gezondheidszorg wordt opgepikt.

 

Voor uitgebreide achtergrond informatie over Ayurveda, klik op "verder", onderop deze pagina !!!!

Verder
Top
Ayurveda-Energetix  | info@ayurveda-energetix.nl